Image

Tłusty Czwartek


Tłusty Czwartek, czyli zapusty, w tym roku wypada 24 lutego. W Polsce ma długą tradycję i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tego dnia najchętniej objadamy się pączkami i faworkami.
Geneza Tłustego Czwartku sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się wówczas na jedzeniu tłustych potraw, a przekąskę stanowiły pączki przygotowane z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. W późniejszych latach słoninę zastąpiły orzeszki i migdały. Kto trafił na taki szczęśliwy pączek miał cieszyć się dostatkiem i szczęściem. Zwyczaj jedzenia pączków w Zapusty zadomowił się w Polsce w XVII wieku. Choć to przysmak kaloryczny i ciężkostrawny nie warto rezygnować z tradycji. Powiedzenie mówi, że jeśli ktoś tego dnia nie zje ani jednego pączka, to w ciągu roku nie będzie mu się wiodło.
Zatem jeśli mamy taki dzień i taką tradycję, to nie należy się jej wystrzegać, ale trzeba korzystać z niej umiarem. 

Przy zakupach słodkości zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszych partnerów i skorzystania ze zniżek z Pruszczańską Karta Mieszkańca:
Po ciacho domowe wypieki 
Piekarnia Sobowidz