Image

Senior u dietetyka - relacja

W marcu na Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Pruszczu Gdańskim odbyły się wykłady i warsztaty związane ze zdrowym stylem życia.

Na pierwszym wykładzie słuchacze mogli dowiedzieć się o zasadach zdrowego żywienia seniorów, o diecie lekkostrawnej, o interakcjach leków z pożywieniem oraz wskazówkach dotyczących zakupów i modyfikacji tradycyjnych polskich przepisów na zdrowsze. Seniorzy również otrzymali materiały z najważniejszymi informacjami z wykładu.

Na warsztatach w mniejszych grupach rozmawiano na temat diety Śródziemnomorskiej i DASH oraz jak ich zalecenia przełożyć na praktykę. Po wykładzie seniorzy zadawali dużo pytań związanych ze zdrowym odżywianiem.

Na drugim spotkaniu rozmawiano na temat roli jaką jedzenie odgrywa w życiu człowieka oraz o tym, jak emocje wpływają na zachowania żywieniowe. Seniorzy dowiedzieli się, dlaczego popularne diety nie działają, o błędnym kole odchudzania i czym jest zasada 80:20.

Tematem kolejnych zajęć były zdrowe zakupy - jak jeść więcej warzyw. Uczestnicy otrzymali kalendarze sezonowe warzyw i owoców oraz planery dietetyczne, które będą pomocne przy planowaniu posiłków i przykładową listę zakupów zgodną z piramidą żywieniową. Na koniec rozmawiano na temat trików żywieniowych oraz o tajnikach diety roślinnej.

Ostatnie zajęcia dotyczyły wpływu picia alkoholu i palenia papierosów na zdrowie. Seniorzy dowiedzieli się między innymi o tym, jakie szkodliwe substancje wchodzą w skład papierosów oraz jak można sobie radzić z nałogiem. Dodatkowo omówiono skutki zdrowotne picia alkoholu i jak wpływa na kierowców. Seniorzy poznali narzędzie „Metoda Zdartej Płyty”, które pozwala nauczyć się bycia bardziej asertywnym i odmawiania, np. picia alkoholu.

Po każdych warsztatach odbywał się konkurs, gdzie do wygrania były 4 książki „Dieta Seniora” Ewy Jarosz. Wydarzenie odbyło się pod patronatem Burmistrza Janusza Wróbla Pruszcza Gdańskiego oraz Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.